fbpx

Zamislite sledeću scenu: znate čime želite da se bavite. Učili ste za to. Naporno se spremali. Poslali ste stotinu biografija i bez daha čekate da zazvoni mobilni telefon.

Međutim, to se nikada ne desi.

Zvuči poznato?

Sada ćemo vam reći zašto uzalud čekate zvono telefona – vaš CV niko nije pročitao! Nije se istakao u moru drugih biografija koje pristižu za poziciju za koju aplicirate. Koliko god da ste se potrudili jednostavno nije dovoljno dobro. 

Obećavamo, ovaj scenario iz noćne more se više nikada neće ponoviti! To je zato što ćete kroz ovaj tekst naučiti kako napisati CV koji će da zablista pred očima poslodavaca. Navešćemo i konkrentne primere kako nešto treba i ne treba da izgleda. Naše je da vas nakon ovog članka “odvedemo” na razgovor za posao, a ostalo će biti na vama. 

U nastavku teksta naučićete:

 • Lične osobine CV
 • Radno iskustvo CV
 • Veštine za CV
 • Interesovanja za CV
 • Hobi za CV
 • Kako napisati CV ako nemate radno iskustvo

Formatiranje CV-a je ključno za prvi utisak

Evo uznemirujuće činjenice: Svaki put kada tražite posao, u proseku se takmičite sa 250 drugih kandidata.

Da, dobro ste pročitali.

Zamislite da ste poslodavac i da morate pregledati minimum 250 prijava za posao. Da li ste ih sve pažljivo pročitali? Ne, naravno da ne.

Poslodavci provode samo 6 sekundi skenirajući svaki CV. 

Dakle, prvi utisak je ključan. Ako dostavite uredan, pravilno organizovan dokument, ubedićete poslodavca da potroši više vremena na vaš CV.

S druge strane, loše formatiran CV će vas isključiti iz konkursa već na prvi pogled.

Evo kako da formatirate CV na pravi način:

 • Zaglavlje biografije sa kontakt podacima
 • Lične osobine
 • Radno iskustvo
 • Obrazovanje
 • Veštine
 • Interesovanja
 • Hobi
 • Dodatna edukacija

Savet: Ukoliko ste student ili ste skoro diplomirali, a niste do sada radili na relevantnim poslovima, stavite odeljak o obrazovanju iznad radnog iskustva.

Odaberite jasne, čitljive fontove.

Odabir fonta i veličine koja je jednostavna i laka za čitanje ključna je za ostavljanje dobrog prvog utiska. Dobar font pokazuje vašu profesionalnost i poboljšava čitljivost, dajući vašoj biografiji priliku da se probije do vrha gomile drugih. 

Nećete pogrešiti ako odaberete jedan od sledećih fontova:

 • Arial
 • Cambria
 • Calibri
 • Didot
 • Garamond
 • Times New Roman
 • Helvetica

Koristite veličinu fonta 11 ili 12 piksela. Za svoje ime i naslove odeljaka odaberite veličinu fonta od 14 do 16 piksela.

Postavite margine od 2.5 cm za sve četiri strane.

Uverite se da su naslovi biografije ujednačeni.

Ne pretrpavajte svoj CV živopisnom grafikom.

Manje je više.

Osim toga, u većini slučajeva CV se štampa crno-belo, pa će previše grafičkih elemata da ga učini nečitkim. 

Obavezno postavite svoju sliku, ali se potrudite da fotografija bude profesionalna i ne previše ozbiljna, odnosno da ne izgleda kao sa lične karte. Sa druge strane, nemojte ni praviti neozbiljne grimase. 

Blago se osmehnite. 

Osmeh na vašoj fotografiji može učiniti da izgledate pristupačnije, a ako gledate direktno u kameru izgledaćete pouzdanije nego ako gledate dole ili u stranu.

Takođe se uverite da je pozadina odgovarajuća.

Imajte na umu da je veoma bitno da CV bude kratak i relevantan. Niko nema vremena da čita opširne opise poslova koji ste obavljali pre mnogo godina, pogotovo ako nije relevantan za poziciju za koju aplicirate. 

Nemojte biti jedna od onih kandidata koji imaju potrebu da ispričaju svaki detalj svog života. 

Profesionalni savet: Kada završite sa pisanjem, sačuvajte svoj CV u PDF-u kako biste bili sigurni da će vaš CV ostati netaknut, a pored toga je preglednije nego kada pošaljete dokument u Word-u.

Dodajte svoje kontakt podatke na pravi način

Iako zvuči neobično, poslodavci često dobijaju CV sa pogrešnim kontakt podacima, pa tako ne mogu ni da kontaktiraju kandidata ukoliko žele da razgovaraju sa njim, stoga vodite računa i dobro proverite ispravnost podataka. 

U odeljku sa kontakt podacima unesite svoje:

 • Puno ime i prezime
 • Zvanje
 • Email
 • Broj telefona
 • LinkedIn profil
 • Adresu stanovanja

Odeljak sa kontakt podacima izgleda prilično jednostavno, ali evo jednog razloga zašto bi to moglo biti nezgodno po vas – poslodavci će vas istražiti na internetu. 

Ako su vaši profili na društvenim mrežama neprofesionalni, ili se podaci o vašem profilu na LinkedInu ne podudaraju sa vašom biografijom, automatski vas isključuju!

Da li želite da poslodavac pogleda vaš Facebook i Instagram profil?

Ako odmahujete glavom, znači da je vreme da malo sredite svoje profile. 

Međutim, šta ako nemate društvene mreže? Onda nemate razloga za brigu, zar ne?

Pogrešno.

Neki poslodavci neće ni intervjuisati kandidate ako ih ne mogu pronaći na internetu.

Dakle, morate im dati nešto sa čime će raditi – nešto profesionalno. U najmanju ruku, morate početi sa LinkedIn profilom.

Lične osobine CV

Nakon što navedu svoje kontakt podatke u CV-u, većina kandidata nastavi sa svojim radnim iskustvom ili obrazovanjem.

Međutim, postoji bolja opcija zbog čega će vas poslodavac zaista zapamtiti.

Sve što je potrebno su lične osobine – kratak, upečatljv pasus od maksimalno 100 reči koji govori zašto ste baš vi kandidat koga su tražili.

Lične osobine treba da govore o vama, ali mogu i da istaknu vaše preferencije za razvoj karijere, ili određena dostignuća. 

Lične osobine koristite ako ste iskusan profesionalac i imate mnogo iskustva u svojoj oblasti, ali iako ste tek na početku karijere. 

Sada pogledajte neke primere. Recimo da postoji oglas za posao medicinske sestre. Evo primera ličnih osobina.

“Nedavno licencirana medicinska sestra koja traži izazovnu ulogu u medicinskoj ustanovi u kojoj mogu testirati svoje znanje.”

Nije loše, zar ne? 

Problem je u tome što je u ovoj biografiji cilj kandidovanja u osnovi „želim posao jer sam učio za posao“.

Pogledajmo sada drugi primer. 

“Pouzdana licencirana medicinska sestra, obučena za rad u okruženjima visokog stresa i mirna pod pritiskom. Želim da iskoristim svoje znanje, pedantno vođenje evidencije i analitičke sposobnosti kako bi pomogla Medica bolnici u predstojećim izazovima.”

Da li primećujete razliku?

Drugi kandidat se fokusirao isključivo na ono što može ponuditi budućem poslodavcu, a takođe je spomenuo i naziv bolnice u kojoj aplicira za posao, što samo po sebi stvara ličniji odnos između kandidata i poslodavca.

Radno iskustvo CV

Često je odeljak o vašem radnom iskustvu najvažniji deo celog CV-a, onaj kojem poslodavci posvećuju najviše pažnje.

Ukoliko mislite: „Lako je, samo moram da navedem svoje prethodne pozicije, datume na kojima sam radio i svoje odgovornosti“, razmislite ponovo.

Sve gore navedeno je obavezno u CV-u, ali puko navođenje poslova i pozicija vam neće omogućiti posao iz snova.

Stvar je u tome: poslodavci vide koje ste poslove radili. Međutim, žele da znaju koliko ste to dobro uradili, na koji način i šta možete ponuditi kompaniji za koju aplicirate.

Pogledajmo primer kako bi trebalo da izgleda radno iskustvo za CV:

Goran Tomić

Menadžer marketinga

Sygnific, 2020 – danas

Beograd

 • Kreiranje i održavanje liste kontakata za medije
 • Istraživanje tržišta i konkurencije
 • Kreiranje strategije digitalnog marketing
 • Praćenje, analiza i optimizacija rezultata

Ključno postignuće: Vodio sam projektni tim u osmišljavanju i implementaciji sveobuhvatne strategije odnosa za društvene mreže za novu kozmetičku liniju proizvoda, čime sam povećao bazu pratioca na Instagramu sa 0 na 12.000 za 3 meseca [LINK do Instragrama], kao 7.000 Facebook pratioca [LINK to the Facebook stranice] za 3 meseca.

 

Šta čini ovo radno iskustvo zanimljivim poslodavcu?

Centralni fokus je na dostignućima kandidata, a dodatnu vrednost mu pruža odeljak ključno dostignuće sa konkrentnim brojevima. Nemojte samo napisati “značajno povećao bazu pratioca”. 

Koliko značajno? Ta reč poslodavcu ne znači ništa i ukazuje mu na to da niste potpuno iskreni. Navedite konkrentne brojeve za potpuni efekat. 

Da biste bili sigurni da vaša dostignuća u CV-u upadaju u oči onako kako bi trebalo, sledite formulu PAR (Problem Akcija Rezultat) da ih opišete.

Kao u navedenom primeru CV-a.

Problem: Nedostatak dovoljne promocije na društvenim mrežama.

Radnja: Nova strategija društvenih mreža.

Rezultat: 12.000 Instagram pratilaca za 3 meseca i 7.000 Facebook fanova za 3 meseca.

Veštine za CV

Verovatno imate dosta veština. Međutim, da li bi lista od preko 10 veština dobro izgledala u vašoj biografiji? 

Kada su u pitanju veštine za CV, jedno pitanje je važnije od bilo kog drugog: relevantnost. Veštine koje odlučite uključiti u svoj CV moraju biti relevantne za posao koji pokušavate pronaći.

Zamislite da aplicirate za poziciju marketing menadžera, a u biografiji navedete kao veštinu – džudo(?).

Počnite tako što napravite tabelu u kojoj ćete navesti sve vaše veštine. Zatim pogledajte koje veštine se traže u opisu posla.

Da li se podudaraju sa nekim veštinama iz vaše tabele? 

To su veštine koje se stavljaju u odeljak o veštinama za CV. Uključite odgovarajuću kombinaciju veština za koje znate da će kompaniji za koju aplicirate biti korisne. 

Profesionalni savet: Kada navedete svoje veštine, dodajte kratak opis svake od njih kako biste naznačili svoj nivo znanja. Na primer „Odlično“, „Napredno“ ili „Osnovno“.

Interesovanja i hobi za CV

Evo problema sa interesovanjima i hobijima: subjektivni su.

Neki poslodavci su apsolutni zagovornici interesovanja i hobija, verujući da su oni sastavni deo dobro zaokružene biografije. Nasuprot tome, neki ih mogu smatrati važnim samo ako su relevantni za poziciju za koju aplicirate.

Može biti sjajno pokazati šta radite izvan radnog okruženja kako bi vas poslodavac bolje upozao, ali nikada ne treba da dajete prednost svojim hobijima.

Ako ih ipak uključite, uverite se da dolaze na kraju vaše prijave.

Koristite ih da zapečatite CV, a ne kao svoju ključnu prodajnu tačku.

Menadžeri za zapošljavanje jesu znatiželjni.

Dok vaš CV priča priču o vašim kvalifikacijama i karijeri, odeljak o hobijima i interesovanjima otkriva malo više vaše ličnosti.

Prednosti uključivanja hobija u vaš CV uključuju:

 • Pokazivanje relevantnih veština za poziciju
 • Pomaže vašem CV-u da se istakne u gomili
 • Čini vaš CV ličnijim
 • Omogućava vam da prikažete dobrovoljne projekte i projekte usmerene na zajednicu
 • Daje vam nešto o čemu možete razgovarati tokom intervjua

Dodatna vrednost u biografiji

Hajde da priznamo činjenicu – stalno lažemo o sebi. Jače je od nas. Te male benigne laži koje nam pomažu da sebe predstavimo u boljem svetlu.

Sada pogodite koja grupa ljudi prednjači u laganju. 

Oni koji traže posao. 

Svi lažu u svojim biografijama u uzaludnoj nadi da se poslodavci neće potruditi da provere, recimo, „poznavanje francuskog jezika poput maternjeg“.

Službe koje rade na zapošljavanju novih kadrova su obučeni da uoče lažove, stoga nemojte ni pomišljati da ulepšavate svoja dostignuća ili veštine. 

Kako onda da sebi podignete vrednost?

Postoji siguran način da to učinite.

U svoj CV uvrstite dodatni odeljak u kome iskazujete svoje neupitne trijumfe: stvari koje dokazuju vašu vrednost kao kandidata.

Na primer:

 • Osvojene nagrade
 • Profesionalni sertifikati
 • Publikacije
 • Prisustvovanje konferencijama
 • Dodatna obuka

Dobro izrađena dodatna sekcija može biti odlučujući faktor pri izboru vas umesto drugog kandidata sa sličnim iskustvom. 

Ne brinite ako ste još uvek student i ne možete pokazati ništa od navedenog.

Dobar studentski CV i dalje će imati koristi od ove sekcije. Evo nekoliko ideja:

 • Volontersko iskustvo
 • Hobi i interesovanja
 • Projekti
 • Samostalni rad
 • Akademskih dostignuća
 • Personal blog

Kako napisati CV ako nemam radno iskustvo?

Početak karijere nakon završene škole bi trebalo da bude uzbudljivo. Međutim, mnogi diplomci se suočavaju sa istom frustrirajućom zagonetkom: potrebno vam je iskustvo da biste dobili posao, ali posao vam je potreban da biste stekli iskustvo.

Srećom, veštine koje poslodavci najviše cene ne stiču se samo kroz praktičan rad. Trik u pisanju biografije bez iskustva je pronalaženje kreativnih načina da pokažete da imate sposobnosti koje su potrebne za kvalitetan rad, a ujedno ste dovoljno ambiciozni i perspektivni da ste baš vi idealan kandidat. 

Kada se pitate kako napisati CV ako nemam radno iskustvo, prvo se setite šta je zapravo CV? Pisanje CV-a u suštini znači sastavljanje lične ponude za prodaju. 

Dakle, prvo što treba da uradite je da shvatite šta prodajete! 

Napravite spisak svih stvari u kojima ste dobri, bez obzira da li su to „profesionalni“ kvaliteti ili ne. 

Da li ste zvezda na košarkaškom terenu? To je timski rad. 

Da li aktivno pišete blog? Kreativni ste i dobri u pisanoj komunikaciji.

Većina CV-ija započinje navođenjem poslednjih radnih pozicija kandidata, ali ako ranije niste radili ili ste radili samo u nepovezanim industrijama, mnogo je bolje započeti svoj CV sa listom veština koje ste stekli. Poslodavci će ih smatrati mnogo zanimljivijima i relevantnijima od vašeg slaganja polica u supermarketu koje ste radili kao student.

 Diploma je vaš najveći adut u ovom slučaju. Ako ste napisali disertaciju, onda možete govoriti o svojim istraživačkim sposobnostima. Ako ste držali prezentacije kao deo svoje diplome, možete tvrditi da posedujete prezentacione veštine. 

Nemojte da ostavite prazan prostor u vašoj biografiji samo zato što vam nedostaje radno iskustvo. Popunite CV na način koji pokazuje kako bi prošla iskustva i edukacija bila korisna budućem poslodavcu. 

Imajte na umu da poslodavci često traže perspektivne mlade ljude koje mogu da obuče na način koji oni žele, kako bi adekvatno obavljali budući posao u kompaniji, stoga im radno iskustvo nije toliko relevantno koliko vaša ličnost, sposobnosti, ambicija i želja za učenjem. 

Pokažite inicijativu, edukujte se dodatno van regularnog školovanja, sami radite na svojim radnim sposobnostima i prvi posao će neizostavno doći. 

Proces zapošljavanja se drastično promenio, zajedno sa rapidnom digitalizacijom koja menja načine na koje tržišta funkcionišu. Ono što je bilo relevantno pre 10 godina, više ne vredi gotovo ništa (kao što je osnovno poznavanje Microsoft Office-a) jer se podrazumeva da znate. 

Ipak, ukoliko i dalje niste sigurni kako vaš CV treba da izgleda, pripremili smo za vas kurs na SkillUp platformi koji vas uči upravo to – kako da dođete do željenog posla. Nakon 3 nedelje praktičnog rada sa mentorom bićete spremni ne samo da napišete idealan CV za posao, već i da komunicirate na razgovoru za posao na način koji će vam drastično povećati šanse za zaposlenje!

Podelite ovaj tekst

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Prijava za kurs

Nakon popunjene prijave kontaktiraće vas neko iz SkillUp tima.