fbpx

Razlike između Photoshop-a i Illustrator-a

Adobe Photoshop i Adobe Illustrator dva najpopularnija softverska rešenja kompanije Adobe i oba služe digitalnoj obradi grafike. Ako tek ulazite u svet kompjuterske grafike, možda ćete imati problema prilikom odluke za jedno od ova dva rešenja, jer naizgled izgledaju tako slično.

Sastavili smo neke od glavnih razlika između Illustrator-a i Photoshop-a kako bismo vam pomogli pri odabiru.

Adobe Illustrator

Adobe Illustrator je napredni softver za uređivanje grafike zasnovane na vektorima. Uglavnom se koristi za kreiranje logotipa, grafika, ilustracija i fontova. Za razliku od Photoshop-a, koji koristi format zasnovan na pikselima, Illustrator koristi matematičke konstrukcije za kreiranje vektorske grafike. Šta je vektor u Illustratoru? To je linija koja se sastoji od dve tačke povezane algoritmom, umesto samo linije piksela. Zbog vektora, Illustrator se često koristi za kreiranje logotipa ili bilo čega drugog što će možda biti potrebno odštampati ili prikazati u različitim veličinama, jer prilikom uvećanja ne gubi na rezoluciji.

Prednosti Adobe Illustrator softvera:

  • Vektorska grafika nikada neće izgubiti na kvalitetu ako se poveća ili smanji
  • Illustrator će vam takođe pružiti bolju štampu, jer ne zavisi od rezolucije

Mane softvera Adobe Illustrator:

  • Ne može se lako koristiti za modifikovanje slika koje su već kreirane, jer su vam na raspolaganju ograničeni filtri i alati za uređivanje slika.

Adobe Photoshop

Adobe Photoshop je odličan program za modifikovanje već kreiranih slika ili grafika – poput fotografija – i najpopularniji je Adobe program. Uređivanje fotografija je sjajno u Photoshopu, jer uključuje mnoštvo jedinstvenih filtera, specijalnih efekata i alata.

Prednosti programa Adobe Photoshop:

  • Photoshop je takođe popularan izbor za web grafiku, uređivanje fotografija i dizajn, jer će ti projekti ostati u fiksnoj veličini
  • Još jedna velika prednost Photoshopa je ta što možete imati potpunu kontrolu nad svojim projektima, jer možete uređivati grafiku piksel po piksel

Mane softvera Adobe Photoshop:

  • Rasterske ili bitmap grafike kreiraju se u Photoshopu i te grafike ponekad mogu izgledati pomalo nazubljeno, jer se rasterske slike sastoje od pojedinačnih obojenih kvadrata, poznatih kao pikseli. Sve u Photoshopu je samo serija piksela, pa ako skalirate nešto gore ili dole, vrlo brzo može izgubiti na kvalitetu.

Korišćenje Photoshop-a i Illustrator-a zajedno

Neki dizajneri preferiraju korišćenje jednog od ova dva softvera više od drugog, ali ponekad je najbolje koristiti Photoshop i Illustrator zajedno. Na primer, možda ćete morati da dodate malo teksta na sliku koju treba da uredite. Možda treba da dodate vodeni žig na fotografiju za svoj blog ili preko slike za svoj portfolio. Najbolje je ne dodavati nikakav tekst na sliku u Photoshopu, jer to može iskriviti, pa će prenošenje uređene fotografije u Illustrator i dodavanje teksta tamo dati najbolji rezultat.

Jedan program definitivno nije bolji od drugog, oni se jednostavno razlikuju. Razumevanje Photoshopa u odnosu na Illustrator pomoći će vam da donesete odluku o tome koji je softver najbolji za vaš sledeći projekat.

Podelite ovaj tekst

Prijava za kurs

Nakon popunjene prijave kontaktiraće vas neko iz SkillUp tima.